keskiviikko 5. helmikuuta 2003

Aviopuolisoiden välinen elatussopimus ja laitoshoito

Olemme vanhempi pariskunta ja olemme solmineet keskinäinen testamentin. Kysymys koskeekin järjestelyä, joka vaikuttaa taloudellisiin olosuhteisiimme elinaikanamme. Eli voimmeko solmia elatussopimuksen, jossa määriteltäisiin keskinäinen elatusvelvollisuutemme tulevaisuudessa? Olen itse mieheni tuloilla elänyt kotiäiti, joten saan hyvin pientä eläkettä. Mikäli mieheni joutuu terveydentilansa takia laitoshoitoon, pelkään, että hänen eläkkeensä menee hoitomaksuihin. Tällöin jään ilman minkäänlaista taloudellista turvaa. Selvyyden vuoksi todettakoon, että aikomuksenamme ei ole erota.

Avioliittolain mukaan kummankin puolison tulee kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen. Puolisoiden elatus käsittää puolisoiden yhteisten sekä kummankin henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämisen. Puolisolle suoritettavan elatusavun määrä ja sen suorittamistapa voidaan vahvistaa sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä.
Tuomioistuimen päätöksellä voidaan puoliso velvoittaa maksamaan elatusapua toiselle puolisolle, jos puoliso laiminlyö elatusvelvollisuutensa tai jos puolisot asuvat erillään. Kysymyksestäsi päätellen Sinun kohdallasi kumpikaan em. edellytyksistä ei täyty, minkä vuoksi joutunet turvautumaan seuraavassa selostettavaan menettelyyn:
Puolisot voivat tehdä keskenään sopimuksen toiselle puolisolle suoritettavasta elatusavusta. Sopimus on tehtävä kirjallisesti sekä esitettävä sen kunnan sosiaalilautakunnan vahvistettavaksi, jossa puolisoilla tai toisella heistä on kotipaikka. Ennen sopimuksen vahvistamista sosiaalilautakunnan on harkittava, voidaanko sopimusta pitää kohtuullisena ottaen huomioon puolison elatuksen tarve, toisen puolison maksukyky sekä muut asiaan vaikuttavat seikat.

Aiemmin sosiaalilautakunnat ovat kieltäytyneet vahvistamasta elatussopimusta sillä perusteella, että sopimus on esitetty vahvistettavaksi ennenaikaisena. Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan KHO 2002:3 katsonut, ettei puolisoiden välisen elatussopimuksen tekemistä ole rajoitettu tilanteisiin, joissa elatusvelvollisuus on laiminlyöty tai puolisot asuvat erillään ja että elatussopimus voidaan tehdä myös vastaisen varalle.

Sosiaalilautakunnan tulee siis vahvistaa sopimus ja sopimusta vahvistaessaan harkita sopimuksen kohtuullisuus. Käytäntö eri kuntien välillä vaihtelee. Helsinki pitää kohtuullisena määränä enintään 1/3 elatusvelvollisen nettotuloista; Tampereella lasketaan puolisoiden nettotulot yhteen ja jaetaan kahdella, jolloin saadaan selville laskennallinen nettotulo. Kohtuullisena määränä pidetään laskennallisen nettotulon ja toisen puolison nettotulon välistä erotusta. Kohtuullinen määrä ei kuitenkaan saa ylittää elatusvelvollisen puolison nettotulon puolikasta.

Eduskunnan käsiteltävänä on sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain muutosesitys. Muutosesitys on vielä valiokuntakäsittelyssä. Mikäli eduskunta hyväksyy lakimuutoksen, palaan asiaan myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti