perjantai 4. huhtikuuta 2003

Kuolinpesän varallisuuteen kuuluvat ansiomerkit ja muistomitalit 1/2

Olen osakkaana jakamattomassa kuolinpesässä. Pesän varoihin kuuluu vainajalle myönnettyjä ansiomerkkejä ja muistomitaleja. Kuolinpesän muut osakkaat vaativat, että kukin osakkaista saisi vähintään yhden mitalin ikään kuin "muistona vainajasta". Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että mitalit tulisi säilyttää yhtenä kokonaisuutena. Mitkä ovat minun lailliset oikeuteni. Nimimerkki Veteraanin poika.

Vapaudenristin ritarikunta (VR) perustettiin 4.3.1918 C.G.E. Mannerheimin aloitteesta. Mannerheimin hyväksyttyä ehdotukset tilattiin ensimmäiset merkit 15.4.1918. Suomen Valkoisen Ruusun (SVR) ritarikunta perustettiin 28.1.1919 valtionhoitajan päätöksellä. Akseli Gallen-Kallela sai tehtäväkseen suunnitella VR:n ja SVR:n kunniamerkit. Suomen Leijonan ritarikunta (SL) perustettiin 11.9.1942 turvaamaan SVR:n arvo liialta jakamiselta ja jotta voitaisiin entistä paremmin ottaa huomioon ansioiden laatu.

Suomessa on em. ritarikuntien kunniamerkkien lisäksi muita virallisia tai puolivirallisia ansioristejä ja -mitaleja sekä muistoristejä ja -mitaleja. Asetuksella voidaan perustaa ansiomerkkejä ja muistomitaleita, joista mainittakoon Vapaussodan muistomitali, Vuosien 1939 - 1940 sodan muistomitali ja Vuosien 1941 - 1945 sodan muistomitali.
Lähteet:
www.mannerheim.fi www.tpk.fi www.ritarikunnat.fi

Ja sitten itse asiaan. Perintökaaren 23 luvun määräysten mukaan kuolinpesän osakkaat saavat toimittaa perinnönjaon sopimallaan tavalla. Mikäli pesän osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen perinnönjaon sisällöstä, tulee kuolinpesään hakea pesänjakaja. Pesänjakajan on koetettava saada pesän osakkaat sopimaan jaosta. Mikäli tässä ei onnistuta, pesänjakajan on suoritettava jako siten, että kullekin osakkaalle annetaan osa kaikenlaatuisesta omaisuudesta. Kuitenkin on omaisuus, jota ei sopivasti voida jakaa osiin tai erotella, mikäli mahdollista, pantava samaan osaan. Jollei jakoa muutoin saada toimitetuksi, voi oikeus pesänjakajan esityksestä määrätä, että tietty omaisuus tai tarvittaessa pesän koko omaisuus on pesänjakajan myytävä.

Edellä lausutusta seuraa, että pesän osakkaiden ollessa erimielisiä on olemassa vaara, että mitalikokoelma pirstoutuu ja menettää sille kuuluvan arvon. Suotavaa olisikin, että pääsisitte asiassa sensisältöiseen sopimukseen, että mitalikokoelma säilyisi yhtenä eheänä kokonaisuutena sukunne tietyn jäsenen hallussa ja tämän kuoltua kokoelma siirtyisi tiettyjen periaatteiden mukaisesti jollekin toiselle sukunne jäsenelle.

Henkilö voi elinaikanaan määrätä mitalikokoelmansa kohtalosta tekemällä testamentin tai erityisjälkisäädöksen eli legaatin taikka näiden yhdistelmän. Testamentintekijä voi tehdä rajoitetulla omistusoikeudella olevan testamentin sekä liittää tähän ns. toissijaismääräyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti