perjantai 2. toukokuuta 2003

Asunto-osakeyhtiön osakkeiden lahjoittamisesta osissa

Eräs lähisukulaiseni omistaa asunto-osakeyhtiön osakkeet, jotka oikeuttavat asuinhuoneiston hallintaan. Hän haluaisi lahjoittaa osakkeet minulle, mutta veroseuraamusten vuoksi haluaisi tehdä lahjoituksen useissa pienemmissä osissa. Mainitun huoneiston osakkeita on 40 kappaletta (nrot 261-300). Jos lahjoitus tehdään esimerkiksi kahdeksassa eri osassa, tuleeko osakkeiden numerot yksilöidä lahjakirjaan (esim. nrot 261-265)? Nimimerkki "Etukäteen kiitollinen".

Perintö- ja lahjaverolain mukaan lahjaveroa ei suoriteta lahjasta, jonka arvo on 3 400 euroa pienempi, kuitenkin niin, että jos lahjansaaja kolmen vuoden kuluessa saa saamalta antajalta useita sellaisia lahjoja, näistä on suoritettava veroa, kun niiden yhteinen arvo nousee vähintään mainittuun määrään. Lahjansaajat luetaan veroluokkiin I-III sukulaisuussuhteen mukaan. Veron määrä on II veroluokassa kaksinkertainen ja III veroluokassa kolminkertainen I veroluokkaan verrattuna.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan samaan osakeryhmään kuuluvia osakkeita ei saa erikseen merkitä, luovuttaa tai muulla tavoin siirtää eikä pantata, paitsi milloin huoneisto jaetaan tai osa siitä yhdistetään toiseen huoneiston.

Siten osakkeita ei tule yksilöidä lahjakirjaan numerokohtaisesti, vaan määräosin murtoluvuin merkittynä esim. 1/8-osa osakkeista. Oikeuskäytännöstä löytyy korkeimman oikeuden ratkaisu KKO 1952-II-107:
"Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavia as.oy:n osakkeita oli pidettävä sellaisena kokonaisuutena, joka oli jaettavissa vain määräosin."
Lahjan yhteydessä lahjanantaja voi määrätä, ettei lahjansaajan nykyisellä tai tulevalla aviopuolisolla ole avio-oikeutta lahjan kohteeseen. Tällöin lahjakirjan tulee, jotta se olisi avioliittolain mukaan pätevä, olla päivätty, asianmukaisesti allekirjoitettu ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama.
Varmuuden vuoksi kannattaa avio-oikeutta pois suljettaessa ottaa maininta myös rekisteröidystä parisuhdekumppanista, koska parisuhteen rekisteröinnillä on pääsääntöisesti samat oikeusvaikutukset kuin avioliiton solmimisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti