sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Avio-oikeuden poissulkeminen henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksellä

Voimassaolevan avioliittolain 35 §:n mukaan puolisot voivat avioehtosopimuksella määrätä, ettei heillä ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Em. lisäksi testamenttiin otettavalla määräyksellä taikka lahjakirjan ehdolla voidaan määrätä, ettei testamentinsaajan taikka lahjansaajan puolisolla ole avio-oikeutta testamentattavaan taikka lahjoitettavaan omaisuuteen. Avioehtosopimuksen ja lahjakirjan tulee, jotta ne olisivat päteviä, olla päivättyjä, asianmukaisesti allekirjoitettuja ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistamia. Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden todistajan ollessa yhtaikaa läsnä, ja heidän on todistettava testamentti nimikirjoituksillaan.

Marraskuun alussa voimaan tulevan vakuutussopimuslain muutoksen yhteydessä on muutettu avioliittolakia. Uuden AL 35 §:n mukaan avio-oikeutta ei ole omaisuuteen, josta henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä on niin määrätty. Lain esitöissä muutosta on perusteltu sillä, että on tarkoituksenmukaista, että kun määrätään edunsaaja, voidaan samalla myös määrätä edunsaajan aviopuolison avio-oikeudesta.

Määrättäessä edunsaajan aviopuolison avio-oikeudesta edunsaajamääräyksessä noudatetaan vakuutussopimuslain kirjallista muotomääräystä edunsaajamääräyksen muodosta. Avioehtosopimuksen tekemistä ja rekisteröimistä maistraattiin koskevia avioliittolain säännösten noudattamista ei edellytetä.

www.allianssi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti